FARKIMIZ ; SİZİ TÜRKİYEYE , AVRUPA ÜLKELERİNE, AMERİKA VE KANADAYA V,S TOPLAM 25 ÜLKEYE GÖNDERMEDEN, TÜRKİYEDEKİ VE DİĞER ÜLKELERDEKİ EMEKLİLİK İŞLEMİNİZ DE DAHİL
23 YILDIR YAPABİLİYORUZ.

BAYANLARA EMEKLILIK IMKANI
BAYANLAR YURTDISINDA HIC CALISMASALAR DAHI YURTDISI IKAMETLERINI VE DOGUMLARINI BORCLANARAK EMEKLI OLABILIYORLAR. ARAYIN, BILGI ALIP YARARLANIN.
YURTDIŞI EMEKLİLERİNE ÖNEMLİ DUYURU !
6 AYDAN FAZLA YURTDIŞINDA İKAMET EDENLER; YOKLAMA BELGELERİNİ SGK YA VERMEK ZORUNDA OLUP, SGK NIN 30.3.2022 TARİHLİ GENEL YAZISIYLA TALİMATLANDIRILMIŞTIR. DETAYLI BİLGİ İÇİN ARAYABİLİRSİNİZ.
ÖNEMLİ HATIRLATMA !
YURTDIŞINDA ÇALIŞTIKTAN SONRA O ÜLKEDEN AYRILDIYSANIZ VEYA TÜRKİYEYE KESİN DÖNDÜYSENİZ, ÇALIŞTIĞINIZ YURTDIŞI SİGORTA KURUMUNDAKİ HAKLARINIZI ÖĞRENMEK, YURTDIŞI SİGORTA KURUMUNDAN ÇALIŞMA BELGENİZİ ALDIRMAK, YURTDIŞI SİGORTA KURUMUNDAN MAAŞ BAĞLATMAK İÇİN BİZİ ARAYABİLİRSİNİZ.
DIKKAT ! ONEMLI…
ULKELER ARASI GELIR VE FINANSAL BILGILERIN PAYLASILMASI, KARSI ULKELERE BILDIRILMESINE AIT CUMHURBASKANLIGI KARARNAMESI Resmi Gazetede 1.6.2021 tarihinde yayinlanarak yururluge girmistir. Turkiye de veya diger ulkede geliri olanlar, Kanada da geliri olup, sosyal yardim alanlar, arayin, detayli bilgi alin.

Telefon no: (905) 616-8102

YURTDIŞI EMEKLİLİK YASASINDA KÖKLÜ DEĞİSİKLİKLER

TBMM tatile girmeyip; uzatilan calisma suresinde adalet ve ekonomi konularinda yasal duzenlemeler beklenirken, suratle YURTDISI BORCLANMA VE YURTDISI EMEKLILIK yasasinda cok koklu degisiklikler getiren yasayi cikardi.
 
TBMM de 17.7.2019 tarihinde kabul edilip, 19.7.2019 tarihli resmi gazetede yayimlanip, HEMEN 1.8.2019 tarihinde yururluge giren 7186 sayili kanunla, gurbetci yurttaslarimiz aleyhine, YURTDISI BORCLANMA ve YURTDISI EMEKLILIKTE KOKLU degisiklikler yapilmistir.
 
SGK nin aciklari buyuyor gerekcesiyle butun fatura gurbetciye cikarilmis, SIK SIK, torba yasalarla cikarilan ISVERENLERIN PRIM BORCLARININ AFLARININ BAGKURLULARIN PRIM BORCLARININ AFLARININ, PRIM BORCU YAPILANDIRMALARININ SGK ACIKLARINI DAHA COK BUYUTTUGU gozardi edilmistir.
 

A---YASADAKİ ANAYASAYA ve KANUNLARA AYKIRILIKLAR


 
1---ANAYASANIN 62 Maddesi derki `` – Devlet, yabancı ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarının aile birliğinin, çocuklarının eğitiminin, kültürel ihtiyaçlarının ve SOSYAL GUVENLIKLERININ SAGLANMASI, anavatanla bağlarının korunması ve yurda dönüşlerinde yardımcı olunması için gereken tedbirleri alır.” Hukmune amirdir.
 
Bu yasayla Gurbetci yurttaslarimizin Turkiyedeki sosyal guvenliklerinin saglanmasi bir yana emekli olmasi adeta ZORLASTIRILARAK, SOSYAL GUVENLIGI KISITLANMIS olmaktadir.
 
2---ANAYASANIN 10. Maddesindeki ESITLIK ILKESINE AYKIRIDIR. Zira ; anilan madde geregince ``Devlet kurumlari esitlik ilkesine gore islem yapmak zorunda`` oldugu halde, bu yasa tamamen esitlik ilkesine aykiridir.
 
SGK da yurtici ve yurtdisi emeklileri arasinda zaten bircok konuda zaten esitsizlikler, farkliliklar vardi. Simdi YURTDISI emeklileri arasinda da esitsizlikler, farkliliklar olusacaktir.
 
3---VEKALETNAMELERİN GEÇERSİZLİGİ
 
Vekaletnamelerde `` tum resmi kurumlardaki bilumum islemleri yapmaya yetkilidir `` cumlesi oldugu halde ``yurtdisi borclanma ve yurtdisi emeklilik`` cumlesi yok diye Kabul edilmemekte, gurbetcilerimizin Turkiyedeki vekaletnameli vekili islem yapamamaktadir.
 
SGK bu uygulamayi genelge ile saglamis olup, genelge kanuna aykiridir. Kanunla yasaklanmamis, daraltilmamis bir konu genelgeyle yapilmistir.
 

B---KAZANILMIŞ HAKLARIN GASPI VE EMEKLİ KURUMUNUN BAGKUR YAPILMASI


 
1---1. 8. 2019 Tarihinden itibaren tum YURTDISI HIZMET BORCLANMA ISLEMLERI, eski kurumundan ( SSK ve emekli sandigindan ) DEGIL DE, BAGKURDAN YAPILACAKTIR.
 
2---Turkiyede SSK ve EMEKLI SANDIGI kapsaminda hizmetleri olupta, emeklilik icin istenilen hizmetten 3,5 yil ve daha fazla eksigi olan gurbetcilerimiz borclandiklarinda, EMEKLILIKTE BAGKUR KAPSAMINA GIRECEKLERDIR.
 
3---Bu defa da BAGKURUN EMEKLILIK SARTLARINI SAGLAMAK ZORUNDA KALACAKLARDIR.
 
4---Bu durumda ; SSK ve EMEKLI SANDIGINDAKI kazanilmis haklar KAYBOLACAKTIR.
 
5---Ustelik te; SSK ya kiyasla, BAGKURA DAHA COK YIL BORCLANACAK, dolayisiyla DAHA FAZLA PARA ODEYECEKLERDIR.
 
6---BAGKURA daha fazla yil borclanip daha fazla odedigi yetmiyormus gibi, alacagi prim oranini ( % 32 ORANINDAN % 45 ORANINA ) arttirdigindan, DAHA FAZLA PARA ODEYECEKLERDIR.
 
7---Butun bunlara ragmen SSK ya gore DAHA AZ MAAS ALINACAKTIR.
 
8---Bu kanunun yururluk tarihi olan 1. 8. 2019 tarihinden once borclanmis ve borcunu odemis olsa dahi, 1. 8. 2019 tarihinden sonra EMEKLILIGE BASVURANLARIN AYLIGINI TESPIT EDERKEN ( KANUNUN UYGULAMASINA AIT SGK NIN CIKARDIGI 2019--16 NO. LU GENELGEYE GORE) borclandiklari surelerin aylik hesabi YENI KANUNA GORE YAPILACAKTIR. KANUNDA OLMIYAN BIR MADDE GENELGEYE KONULMUSTUR. BU MADDE GECMISTE BORCLANMA YAPANLARA UYGULANARAK KANUN GERIYE DONUK CALISTIRILMISTIR.
 
OYSA KI ; KANUNDA OLMIYAN BIR HAK GENELGE ILE VERILEMIYECEGI GIBI, KANUNDA OLMIYAN BIR KISITLAMA DA GENELGE ILE YAPILAMAZ.
 
AYRICA, KANUNLAR GERIYE DONUK CALISTIRILAMAZ. YURURLUK TARIHINDEN ITIBAREN GECERLIDIR. USTELIK BURADA GENELGE ILE GERIYE DONUK UYGULAMA OLACAKTIR.
 
BU DURUMDA OLUP TA, ONCEDEN BORCLANMIS OLANLARIN KAZANILMIS HAKLARI GASP EDILMIS OLACAKTIR.
 

C---BAŞVURU ZAMANININ KISALIĞI VE YURTTAŞLARIMIZIN MAĞDURİYETİ


 
1---Yasanin adeta BASKIN yapar gibi cikarilip, 2 gun sonra TBMM nin tatile girmesi, mevcut yasadaki haklarin korunmasi ve borclanma fiatinin ASIRI artisindan kurtulunmasi icin, 31 temmuzun son basvuru tarihi olmasi gurbetci yurttaslarimizda SOK etkisi yapti ve buyuk bir PANIK yasadilar.
 
2---SGK ya basvurabilmek icin; CALISMA veya IKAMET BELGESI alabilmek amaciyla yada Turkiyedeki yakini araciligiyla basvurabilmek, VEKALETNAME almak icin KONSOLOSLUKLAR onunde ( ozellikle Avrupada ) uzun kuyruk olusturdular.
 
3---Yasanin aniden cikarilip, 14 gun sonra, 1. 8. 2019 tarihinde yururluge girmesiyle yeterli basvuru suresi taninmadigindan, bir cok yurttasimiz kazanilmis haklarini kaybederek MAGDUR oldular.
 

D---YASADAN ETKİLENMİYENLER VEYA AZ ETKİLENENLER


 
1---Eger, Turkiyedeki sosyal guvenlik kurumunun emeklilik icin istedigi PRIM GUN SAYISINI TAMAMLIYANLAR ETKILENMIYECEKLERDIR.
 
2---Eger, Turkiyedeki sosyal guvenlik kurumunun emeklilik icin istedigi PRIM GUN SAYISINDAN EKSIGI 3,5 YILDAN AZ ISE, EMEKLI KURUMU DEGISMIYECEK, DOLAYISIYLA EMEKLILIK SARTLARI AGIRLASMIYACAK, SADECE, BORCLANMAYI YENI FIATTAN BIRAZ FAZLA ODEYECEKLERDIR.
 
3---Emeklilikte aranilan yasini doldurupta, daha yasli olanlar; TAM EMEKLILIK yerine KISMI EMEKLILIGI SECERLERSE, BUYUK IHTIMAL ( KISILERIN OZEL DURUMLARINA GORE ) EMEKLI KURUMLARI DEGISMIYECEK, SADECE, BORCLANMAYI YENI FIATTAN BIRAZ FAZLA ODEYECEKLERDIR.
 
4---Turkiyedeki kurumu BAGKUR olupta, Bagkurda hizmeti olduktan sonra yurtdisina gelenlerin kurumu zaten degismiyecek, emeklilik sartlari ayni kalip, agirlasmiyacak, SADECE BORCLANMAYI YENI FIATTAN BIRAZ FAZLA ODEYECEKLERDIR.
 
5---Bazi yurttaslarimiz; ASKERLIK ve DOGUM BORCLANMALARI YAPMALARI HALINDE, YURTDISI BORCLANMA YAPMADAN veya 3,5 YILDAN AZ YURTDISI BORCLANMASI YAPARAK GUNLERINI TAMAMLAMALARI MUMKUN OLACAKSA ( askerlik ve dogum yaptiklari tarihlere gore degismekte ise de ) EMEKLI KURUMU DEGISMIYECEK, emeklilik sartlari ayni kalip, agirlasmiyacak, SADECE BORCLANMAYI YENI FIATTAN BIRAZ FAZLA ODEYECEKLERDIR.
 
Sosyal guvencelı bır yasam dılegıyle…