FARKIMIZ ; SİZİ TÜRKİYEYE , AVRUPA ÜLKELERİNE, AMERİKA VE KANADAYA V,S TOPLAM 25 ÜLKEYE GÖNDERMEDEN, TÜRKİYEDEKİ VE DİĞER ÜLKELERDEKİ EMEKLİLİK İŞLEMİNİZ DE DAHİL
23 YILDIR YAPABİLİYORUZ.

BAYANLARA EMEKLILIK IMKANI
BAYANLAR YURTDISINDA HIC CALISMASALAR DAHI YURTDISI IKAMETLERINI VE DOGUMLARINI BORCLANARAK EMEKLI OLABILIYORLAR. ARAYIN, BILGI ALIP YARARLANIN.
YURTDIŞI EMEKLİLERİNE ÖNEMLİ DUYURU !
6 AYDAN FAZLA YURTDIŞINDA İKAMET EDENLER; YOKLAMA BELGELERİNİ SGK YA VERMEK ZORUNDA OLUP, SGK NIN 30.3.2022 TARİHLİ GENEL YAZISIYLA TALİMATLANDIRILMIŞTIR. DETAYLI BİLGİ İÇİN ARAYABİLİRSİNİZ.
ÖNEMLİ HATIRLATMA !
YURTDIŞINDA ÇALIŞTIKTAN SONRA O ÜLKEDEN AYRILDIYSANIZ VEYA TÜRKİYEYE KESİN DÖNDÜYSENİZ, ÇALIŞTIĞINIZ YURTDIŞI SİGORTA KURUMUNDAKİ HAKLARINIZI ÖĞRENMEK, YURTDIŞI SİGORTA KURUMUNDAN ÇALIŞMA BELGENİZİ ALDIRMAK, YURTDIŞI SİGORTA KURUMUNDAN MAAŞ BAĞLATMAK İÇİN BİZİ ARAYABİLİRSİNİZ.
DIKKAT ! ONEMLI…
ULKELER ARASI GELIR VE FINANSAL BILGILERIN PAYLASILMASI, KARSI ULKELERE BILDIRILMESINE AIT CUMHURBASKANLIGI KARARNAMESI Resmi Gazetede 1.6.2021 tarihinde yayinlanarak yururluge girmistir. Turkiye de veya diger ulkede geliri olanlar, Kanada da geliri olup, sosyal yardim alanlar, arayin, detayli bilgi alin.

Telefon no: (905) 616-8102

Sosyal güvence gelecekten emin olmak demektir. Sosyal güvenlik sistemi ise, çeşitli sosyal risklerde insanın ihtiyaçlarını karşılayan bir sistemdir. Sosyal güvenlik sistemi bir anlamda nesiller arasinda yapilmiş bir sözleşmedir. Kanada'da 2 ana sosyal güvenlik sisteminin mevcut olduğunu “Canada Pension Plan (Kanada emeklilik sistemi) ile Old Age Security” olarak bundan evvelki yazılarımda belirtmiş ve genel olarak anlatmıştım.

Kanada deyince akla ilk gelen ülke Amerika'dır. Hem komşusu hemde ilişkileri her açıdan en yoğun olan ülkedir. Sosyal güvenlik açısından da ilişkiler ileri düzeydedir.

Kanada'da çalışan birçok Amerikan yurttaşı olduğu gibi, Amerika'da çalışan çok sayıda Kanada yurttaşı vardır. Yine birçok kişinin hem Kanada da hemde Amerika 'da çalişmaları vardır.

Bu ayki yazımda ise, Amerika'daki mevcut sosyal güvenlik sistemini açıklamaya çalışacağım.

Amerika`da çalışanların $97.500 (usd)`ye kadar olan kazançlarının tamamından % 6.2 si sigorta primi ve % 1.45 de sağlik primi olarak kesilmektedir. Kendi işinde çalışanlar ise; hem işçi, hemde işveren prim oranlarının toplamını (% 12.4 + % 2.9) ödemektedirler.

Amerika`da sigortalı olarak çalışanlar, 65 yaşında emekli olabilmekte veya eksik maaş almaya razı ise 62 yaşında da emekli aylığı alabilmektedirler.

Amerika`da yasal göçmen veya vatandaşlık statünüz yoksa, sosyal sigorta numarası alamıyorsunuz. Sosyal sigorta numarasi alamayinca da çalişma izni (work permit) alamıyorsunuz. Dolayısıyla çekli resmi sigortali olarak çalışamıyorsunuz.

Öğrencilere (international student) ise, bazi eyaletler çalışma izni veriyor bazıları vermiyor.

Kanada vatandaşları Amerika`da çalışırlarsa, Amerikalı işverenler Kanadalı işçilerine çalışma izni alabiliyor.

Sosyal Sigorta numarası olmayanlar, çalışma izni alamayanlar sigortasız işlerde çalışmak zorunda kalmaktadırlar.

Amerika`da yaşayıp legal statüsü olmayan, sosyal sigorta numarası alamayan ve çalışma izni bulunmayan milyonlarca insan, yıllardır sigortasız ve kayıtdışı olarak çalışmaktadır. Dolayısıyla Amerikan sosyal güvenlik sisteminin prim-gelir kaybına yol açmaktadir. 

2006 yılı rakamlarına göre, 65 yaş ve üstünde 37 milyon Amerikalı bulunmaktadır.

Böyle giderse, 2040 yılında 65 yaş üstü Amerikan yurttaşlarının sayısının ikiye katlanacağı, 70—75 milyon kişi olacaği tahmin edilmektedir. Böylece emekli sayısı da yaklaşık aynı oranlarda artarak iki katına çıkacaktır.

Bu durum; sosyal güvenlik sistemini zayıflatarak riske sokacak, tedbir alınmazsa, sigorta sistemi güçlendirilmezse ileride sistem iflas edecek (Türkiye de olduğu gibi) geliri giderini karşılayamaz duruma düşecektir.

Yaşlı nüfusu hızla artan, genç nüfusu azalan Amerika ve Avrupa ülkeleri, tedbir almazlarsa gelecekte büyük bir sosyal ve ekonomik sorunlarla karşılaşacaklardır.

Emeklilik şartlarını zorlaştırarak, emekliliği geçiktirmek kısa vadede yararlar ve rahatlamalar sağlasa da, asla kesin ve kalıcı çözüm değildir.

Kesin, kalıcı ve sağlıklı çözüm, ekonomiyi büyütmek, yeni iş alanları açmak, çalışanların sayısını çoğaltmak, işsizliği azaltmaktır.

Özetle çalışan genç kuşakların sayısını artırırken, bir o kadar, hatta daha da önemlisi resmi sigortalı olarak çalişmalarını sağlamak, kayıtdışı çalişmayı önlemek, böylece çalışanları sosyal güvenlik sistemine dahil ederek prim almaktır.

Bazı okuyucularım ``biz Kanada dayız, bize ne Amerikadan`` diye düşünebilirler.

Böyle düşünenlere, son yıllarda Amerikada`ki ekonomik dalgalanma ve krizlerde Kanada`nın nasil olumsuz etkilendiğini hatırlatıyor ve bir Kanadalı dostumun tesbitini aynen aktarmakla yetiniyorum. ``Amerika hapşırsa Kanada nezle olur``

Amerika `da çalışması olanlar hizmet belgelerini ``social security statement``1-800 772 1213, 1-800 633 4227, 1-877 486 2048 telefon numaralarını arayarak istiyebilmektedirler.

Herkese sosyal güvenceli bir yaşam diliyorum.


Nuri Sansarlıoğlu
http://www.sosyal-guvenlik.com